ANTALYA’DAKİ TATARLAR ANADİL GÜNÜ’NÜ KUTLADI

28 Nisan’da Akdeniz kıyısındaki Antalya’da Türkiye Tatarları, büyük Tatar şair Abdulla Tukay’ın doğumunun 138. yıldönümüne adanan anadil gününü kutladı. Tataristan bayraklarıyla süslenen etkinliğe yaklaşık 80 kişi katıldı. Gecenin organizasyonu Tatar milli hareketinin liderlerinden gazeteci Nail Nabiullin tarafından gerçekleştirildi.

İzleyiciler Tukay’ın şiirlerini okudu ve biyografisinden sayfalar hatırladı. Katılımcılara lezzetli kebaplar, geleneksel Tatar börekleri, çay ve tatlılar ikram edildi. Abdulla Tukay’ın kitaplarından oluşan bir sergi de düzenlendi. Herkes Tatar bayrağı alabildi. Aydınların, gazetecilerin, öğrencilerin ve tanınmış kişilerin temsilcileri ana dillerinin gününü kutlamak için geldiler.

Uygur toplumunun temsilcileri de Tatarları desteklemek için geldiler ve selamlama konuşmaları yaptılar. Birlik olmanın çok önemli olduğunu ve Türk dünyasının en büyük şairlerinden biri olan Abdulla Tukai’nin anısını onurlandırmanın önemli olduğunu belirttiler.

Gecenin organizatörü Nail Nabiullin şairin bazı dizelerini okudu ve etkinliğin amaçları hakkında konuştu:
“Abdulla Tukay halkımızın en büyük şairi ve düşünürüdür, eserleri sadece Tatarlar için değil, tüm Türk dünyası için büyük önem taşımaktadır. Onun eserleri, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca soydaşımıza ilham veren tükenmez bir kaynaktır. Tukay’ın anısını onurlandırmak ve ona duyduğumuz büyük saygıyı ifade etmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Bu yıl Zakir Ramiyev’in (Dardemandә) 165., Muhlisa Bubi’nin 155. ve Tukay’ı çok seven ve tüm dünyadaki Tatarları şairin anısını onurlandırmaya çağıran Tatar halkının lideri Gayaz İshaki’nin 70. yıldönümlerini kutluyoruz. Bugün Anadil Günü’nü kutluyoruz ve görevimiz anadilimizi korumak, onu desteklemektir.

Birbirimizi tanımak için bir araya geldik.
Birbirimizi tanımak, birliğimizi ve milli bilincimizi güçlendirmek için. Anadilimizi, kültürümüzü korumak, çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmak istiyoruz. Bugün birçoğumuz bir araya geldik ve en sevdiğimiz Tatar dilini konuşuyoruz. Abdulla Tukay bizim her şeyimiz ve onun 138. yıldönümünü Antalya’da, deniz kıyısında kutladığımız için mutluyuz” dedi.

Tatar aktivistlerin Tukay’ın anısını Türkiye’de ölümsüzleştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini de kaydetti.

“Bugün İstanbul ve Ankara’da Tukay’ın anıtları var. Onun adını Antalya’da da ölümsüzleştirebilirsek harika olur. Şairin doğum günü olan 26 Nisan’da Antalya Belediye Başkanı’na bir mektup göndererek kentteki caddelerden birine Abdulla Tukai’nin adının verilmesini talep ettik. Mektupta ayrıca Tukai adına bir park yapılması ve şair için bir anıt dikilmesi çağrısında bulunduk.”

Gecede bol bol diyalog, tanışma, dans ve şarkılar vardı. Antalya’daki Tukay Anma Gecesi’nin, Anadil Günü’ne adanan Türkiye’deki en büyük Tatar etkinliği olduğunu belirtmek gerekir.

Tukay gecesi, Abdulla Tukay’ın şiirleri üzerine yazılan “Tugan Tel” adlı gayri resmi Tatar marşının seslendirilmesiyle sona erdi.

 

Bir cevap yazın