İstanbul’un kalbinde, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı binasında, Türkiye’deki ilk Tatar kütüphanesinin açılışı yapıldı. Kütüphaneye Ayaz İshaki’nin adı verilmiştir.
Açılış törenine Tataristan ve Türkiye gençleri katıldı. Etkinlik Tataristan ve Türkiye marşları ile başlandı.
Şu anda kütüphanede çoğu Tatarca olmak üzere 150 kitap bulunuyor: edebiyat, tarih ve Tatar dili çalışmaları.
Ayaz Ishaki’ye özel bir yer ayrılmıştır. Kütüphanede yazarın “Züleyha”, “İki Yüz Yıldan son inkıraz” gibi efsanevi eserleri yer almaktadır.
Tatarlar hakkında ya da Tatarlar tarafından yazılmış Türkçe kitaplar da var. Örneğin, Yusuf Akçura, Sadri Maksudi ve Ayaz İshaki’nin kitapları ve çevirileri. Pazar günleri hariç her gün 9:00-18:00 saatleri arasında kütüphaneden kitap temin edilebilir. Aynı anda kitap okurken oturmak, dinlenmek ve bir fincan çay içmek için de bir fırsat var. Kütüphanenin konumu çok uygun, İstanbul Belediye Binası’na yakın.
Kütüphane organizatörü Nail Nabiullin’e göre, kütüphanedeki kitap sayısını artırma ve faaliyetlerini genişletme planları var.
“Bu yıl büyük yolbaşçımız Ayaz İshaki doğumunun 145. yıldönümünü kutluyoruz. Bu nedenle kütüphaneye İshaki’nin adı verilmiştir. İstanbul’da yaşamış ve çalışmıştır ve mezarı buradan çok uzakta değildir. Yani buranın sembolik bir anlamı var. Kütüphanenin açılışıylaAyaz Ishaki’ye adanmış çok sayıda etkinlikler başlıyoruz.
İstanbul’da bir Tatar kütüphanesi açma fikri uzun zamandır aklımdaydı. Buna ihtiyaç olduğunu görüyorum. Çok sayıda yurttaşımız İstanbul’da yaşıyor. Bize göre, bir Tatar kütüphanesi yurttaşlarımızı birleştirmek ve milli bilinciliği güçlendirmek için önemlidir. Herkesin Tatarca kitaplar okumaya, Tatar edebiyatına ve ana diline yakınlaşmaya ve milli bir ortamda yaşamaya hakkı vardır. Kütüphanenin açılması bu tür fırsatların önünü açacaktır. Burada düzenli Tatar toplantıları, edebiyat akşamları ve Tatarca dil kursları düzenlemeyi planlıyoruz. Bize kütüphane için yer veren Türk Dünyası Araştırmaları Vakfında yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.
Şenlikler, konukların geleneksel Tatar yemeklerini tadabilecekleri geleneksel bir çay partisi ile sona erdi. Tören sona erdiğinde konuklar, şair Gabdulla Tukay’ın sözlerine dayanan Tatar halkının gayri resmi marşı “Tugan tel “i söylediler.